Szívből megbocsátunk!

kép.jpg

Az áprilisi témát újra az iskolában, közösen, több órában dolgoztuk fel. Nagyon örültünk, hogy nem képernyő előtt ülve kell megbeszélnünk a megbocsátás fontosságáról szóló gondolatainkat, hanem személyes találkozás során, egymás szemébe nézve mondhattuk ki a varázsszavakat: sajnálom; kérlek, bocsáss meg; köszönöm, szeretlek.
Az órát most is relaxációs gyakorlattal kezdtük. A tavaszra hangolódva a „Kitárom a világom, mint egy virág kinyílok” gyakorlatot végeztük el. Nagy szükség volt erre a másfél hónapnyi digitális munkarend miatt, mert a gyerekek kicsit zárkózottan kezdték az első napokat, „elszoktak” a közösségtől. Ezzel a gyakorlattal azonban megélhették a kinyílás, majd a nyitottság és szabadság érzését.
Ezután kiválasztottuk a hónap szimbólumát, ami a szív lett. Eköré építettük a feladatainkat.
Elsőként az osztály tanulóinak nevéből megalkottunk egy nagy szívet a táblára, majd a közepébe beleírtuk a varázsszavakat. Nagyon szeretnek a gyerekek az interaktív táblán „alkotni”, így ez már önmagában is boldogságot okozott nekik.
Ezután az online ötlettárból a Kőbe vésve című feladatot választottuk is és végeztük el. A gyerekek folyamatosan keresték a megfelelő köveket, majd elkezdődött az alkotás: ráfestettek a kőre egy szivecskét, ebből kiraktunk egy nagy szívet. Erről is az jutott eszükbe a gyerekeknek, hogy milyen jó, hogy újra együtt vagyunk, közösen alkothatunk, hiszen a sok kis szívből kialakított nagy szív mindenkinek tetszett, benne van mindenki munkája, mindenki szeretete. A kövekre ráírták még annak a személynek a nevét, akinek elmondanák a varázsszavakat, akitől bocsánatot kérnének, akinek megköszönnének valamit, vagy aki felé kimutatnák a szeretetüket. Néhányan (akik osztálytársaik nevét írták rá) át is adták a kiválasztott személynek a követ. Így a kimondott szó már kőbe lett vésve, tehát megmásíthatatlan, örök érvényű.
A téma lezárásához a hónap dalát választottuk. Ezt a dalt relaxálásra, élmények felidézésére, a varázsszavakkal kapcsolatos érzéseink megélésére használtuk.
A megbocsátás témájának feldolgozása után azt tapasztaltam, hogy gyakrabban hallani a közösségünkben, hogy „sajnálom, kérlek, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek”…

Képek