Ne haragudj!

1-10.jpg

8. foglalkozás: Ne haragudj!

Cél: A foglalkozás célja az, hogy a gyermekek tanulják meg, hogy milyen nagy dolog a megbocsátás. Nem szabad haragban élni.
Korcsoport: 4-6 éves óvodáskorú gyermekek
Elhelyezkedés: körben ülünk a szőnyegen.
Időkeret: 25-30 perc, az alkotás több időt is igénybe vehet.
Foglalkozás menete:
Ráhangolódás a foglalkozásra: A gyermekekkel „A haragom kifújom, mint a cica nyújtózom!” mondókra mozgunk. A mozgást lassan végezzük, így ezzel a relaxációs gyakorlattal kezdjük a foglalkozást. A gyerekek nagy örömmel végezték a feladatot, szívesen ismételték meg többször is.
Motiválás: A gyermekekkel kiszíneztük egy színezőt, és közben elmondtam a „Ha valakit megbántottál…” kezdetű verset.
Mesélés: Kerekerdő kalandra hív téged vers elmondása után mindenki megkereste a maciját, és ezzel az ölükben hallgathatták meg a mesét. Elmeséltem a „Morgós medve és a szorgos méhecske” című mesét. A meséléshez egy maci bábot használtam, ő volt a morgós medve.
Beszélgetés A mese végén eljátszottuk, hogy mindenki a kezébe vehetett egy varázspálcát, és elmondhatta társainak, mit tenne vele.
Kire haragszol játék? A gyermekek elmesélhették, kik bántották meg őket, és hogyan? Hogyan tudott megbocsátani.
Bábjáték: A gyermekeknek elbáboztam a Süniről szóló mesét, aki sorban találkozik az erdei állatokkal. A bábelőadáshoz megkértem három gyermeket, hogy segítsen elbábozni. A bábjelenet végén együtt énekeltük a Süss fel nap dalt.
Interaktív játék: Kiválasztok egy gyermeket a csoportba. Ő lesz Karcsika, akit senki nem szeretett az óvodában. Mindenki csak bántotta, ezért nagyon szomorú volt. Sokat sírt. Senki nem barátkozott vele, csak bántották. Egy nap egy tündér látogatta meg a társait, és elmondta az óvodásoknak, hogy milyen rosszul esett Karcsikának, hogy mindig bántották. Elvitte az összes mesét az óvodából, és azt mondta, addig nem adja vissza, amíg nem teszik jóvá gonosz tetteiket. Mindenkinek oda kell mennie Karcsikához, és azt kell mondaniuk, „Szeretlek”, „Ne haragudj!”,” Kérlek, bocsáss meg!”, „Sajnálom!”
Szeretetgombóc játék: Körben álltunk, egy gyermek beáll középre (saját döntés alapján, aki akar), ő lesza gombóc tölteléke.
„Mi vagyunk a szeretetgombóc” öleljük körbe a tölteléket!
Verselés: Költészet napja alkalmából verset mondtam a gyermekeknek, majd a gyermekek is elmondhatták kedvenc versüket.
Föld napja alkalmával sétáltunk, játszottunk a szabadban, állatokat figyeltünk meg, majd vetélkedőn vehettek részt a gyermekek, ahol állomásokon kellett feladatokat teljesíteniük.

Képek