“Minél több haragot cipelsz a szívedben, annál kevesebb hely marad benne a szeretetnek.”

277854806_657993565462942_2259831644021715018_n.jpg

Az áprilisi boldogságórát ismételten a felsős autista osztállyal együtt tartottuk. (Mindig nagyon várják ezt az órát, folyton kérdezgetik, hogy mikor lesz a következő 🙂 )

A kezdő, ellazító relaxáció után megbeszéltük, hogy érzik magukat a gyerekek, majd beszélgettünk az érzelmekről, hogy hogyan érezhetjük még magunkat, és mi váltja ki ezt belőlünk. Hoztam egy mérges arcot, a gyerekek megfejtették az érzelmet, majd beszélgettünk arról, hogy mitől lehetünk dühösek. Mérgesek lehetünk például akkor, ha valaki megbántott. Mindenkivel előfordul, hogy megbánják, de mi is bánthatunk meg valakit. Ez különösen akkor esik rosszul, ha egy barát bánt meg.
Erről hoztam nekik egy történetet, ahol két barát sétál a sivatagban, s az egyik először pofon vágja, majd megmenti a vízbe fulladástól a legjobb barátja. Az első sérelmet a homokba, viszont a jó cselekedetet a kőbe vési a társa. “Ha valaki megbánt vagy megsért bennünket, a homokba kell leírnunk, hogy a megbocsátás szele elfújhassa. De ha valaki jót tesz velünk, kőbe kell vésnünk, nehogy a szél, a víz, vagy bármi is elfelejtesse velünk!”
Beszélgettünk arról, hogy ha megbántunk valakit, miért kell bocsánatot kérni, és arról is, hogy miért jó megbocsátani valakinek (akinek megbocsátanak, az elhiszi, hogy jobb emberré válhat, és aki megbocsát, az szebbnek látja a világot, és a jó dolgokra összpontosít, nem a rosszra).
A következő idézet is felkerült a táblára: “Minél több haragot cipelsz a szívedben, annál kevesebb hely marad benne a szeretetnek.”
Meghallgattuk Bagdi Bella Ho’oponopono című dalát, beszélgettünk a varázsszavakról, melyeket használnunk kell az életünkben (sajnálom, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek; ezek fel is kerültek a táblára).
Ezután a gyerekek eldönthették, hogy bocsánatkérő kártyát készítenek, vagy valamelyik varázsszót tartalmazót.
A zárókörben babzsákot adogattunk. Az a gyerek, aki megbántott valakit, odaadta a babzsákot annak, akitől bocsánatot szeretett volna kérni, és bocsánatot kért. Mivel kevés gyerek bántotta meg korábban a társát, ezt követően arról beszélgettünk, hogy milyen érzés megbocsátani, vagy miért jó, ha bocsánatot kérünk.

Képek