Mindenkinek van hőse és hóvirága

325267242_727214818723581_8685673559560627070_n-1.jpg

A csoport mindennapjait reggeli szabad játékidővel kezdjük.
A reggeli szabad játékidő után, valamilyen reggeli mocorgóval indítjuk a napot, hogy megalapozzuk a jó, családias nyugodt hangulatot és az örömteli perceket. Most a mocorgónkat az ez a fejem ez ez ez, című mozgásos dallal indítjuk majd megfűszerezzük a nyuszibugival, a boldogság boogieval, és az én nem vagyok gyalogos katona című mozgásos dallal, amit a gyermekek nagyon szeretnek.
” Jajj! Gyerekek! A tavasztündér most sem rest! Dalol nekünk idebenn! Nyisd ki füled, halld meg hát, más különben csodát nem látsz!” Óvónői dallam: ” csak egy kis varázs a pálcámmal, s gond rögtön el szárnyal. Jön a tavasz ez nem vitás, ébred már minden kis bogár. Nem kell már ide több hó pihe, el is kapom minden és el vele! Hess innen, már Te hosszú tél! Itt van a tavasz hírnöke, nem kell most ide több hópihe, elkapom, mind ide vele”
Kérek egy segítőt, aki fogó játék keretein belül elkapja az összes ” hópihét” gyermeket. Akit sikerül elkapni, visszaváltozik gyermekké és lecsücsül.
A gyermekekkel a napi beszélgetőkörünk keretein belül megbeszéljük hogy milyen hónap, milyen nap van, melyik gyermek van itt és melyik nincs. Milyen évszak van és milyen az időjárás. Milyen témakörrel foglalkozunk éppen az oviban.
„Gyerekek! Kik azok a hősök? Ki a Ti hősötök? meséljetek róla! Van valamilyen szuper képessége? Miben ügyes? mitől fél?
Hoztam nektek egy mesét! Nézzük! Akiről szól, ő egy hős?”
Mesehallgatás: Zelk Zoltán : Hóvirág
Beszélgetés a mese elemeiről.
„Képzeljétek gyerekek! itt bújik egy hóvirág a zsebemben! De nem akármilyen! suttog! Mindenkihez van egy mondata! Figyelj, a füledbe súgja! ” Mindenkinek súg valami bíztatót a fülébe a hóvirág. Valamit, amitől a gyermek hőse fél.
” Gyerekek! Mit tudunk erről a hóvirágról? Hogy néz ki? meséljetek róla! Kinek mit mondott ? Milyen hóvirág lehet ő? Mi lehetünk olyanok, mint ő? Próbáljuk ki! Hoztam nektek nagy labdákat! Ezek a labdák lesznek a félelmek, gondok, nehézségek! Járjunk körülötte, mindig mutatni fogom hogy! Mindig kijelölünk egy hóvirágot, aki csatlakozik majd hozzád és biztatni fog téged! Figyelj!”
A tevékenységet követően megbeszéljük milyen érzés volt.
Mosdózást, tízórait,naposi munkát követően folytatódik a tevékenységünk.
A gyermekek tízóraija után egy palásttal megyek be közéjük. ” sziasztok! én Reni néni hőse vagyok! és megküzdök azzal ami neki nehézséget okoz! Elmondom milyen tulajdonságaim vannak! Mesélj a Te hősödnek milyenek vannak? Nézzük meg képesek vagyunk- e rá”
Mivel a gyermekek hősei mind szuper gyorsak, erősek és bátrak voltak, kipróbáltunk néhány ” hősi pozíciót”
Volt olyan hős, aki bárkit bármivé varázsolhatott, ezért másnap készítettünk olyan fejdíszt is, amivé ez a hős varázsolhatta őket.
A gyermekek nagyon élvezték!
A végén azt kértem tőlük rajzolják le magukat és rajzolják le a hősüket.

Képek