Minden adventi napra egy mese

Adventi-népmesék-1.jpg

24 napos karácsonyi jótett kihívás a Facebookon
december 1.–december 15.
Óvodánk a Szombathelyi Mocorgó Óvoda 3 „Boldog-csoportja” csatlakozott a 24 napos karácsonyi jótett kihíváshoz a Facebookon. A programot komplexen próbáltunk megközelíteni, hogy lehetőségünk szerint minél szélesebb körben tudjunk ösztönözni másokat egy a mi számunkra többszörösen is fontosnak tartott téma – a mesemondás és a család nélkül élő gyermekek irányában.
A következő bejegyzést tettük közzé a 24 napos jótett kihívás programban:
„Minden adventi napra egy mese
Minden más napon, de adventkor különösképpen fontos az idő, amit a családok egymással töltenek, amit a családtagok egymásra fordítanak. Ugyancsak fontos, hogy a gyermekek minden nap mesét hallgassanak. Habár úgy gondoljuk, hogy az igazi jó cselekedet nem harsány, nem önfényező magatartás kell, hogy legyen, lényeges a mások jó cselekedetre ösztönzése saját pozitív példamutatással.
Megvásároltuk Bajzáth Mária: Adventi népmesék és legendák – 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról című könyvét. Tettük ezt azért, mert a karácsonyvárás legmeghittebb pillanatai a gyertyagyújtás mellett a mesehallgatás, a közös beszélgetés. Minden nap elolvasunk a mesekönyvből egy történetet a csoportszobában az adventi gyertyák fényénél.
Szeretnénk másokat is a könyv beszerzésére ösztönözni, mert annak bevételét a Meseközpont Alapítvány gyermekvédelmi gondozásban élő gyermekek segítésére fordítja.
Komplexen gondolkozva – meseélményt és karácsonyváró meghittséget kap minden a csoportba járó gyermek, és segítséget, támogatást azok a rászoruló gyermekek, akiknek életében az ember számára a legfontosabb, a család sajnálatos módon nincs, nem lehet jelen.”

A gyermekeknek minden mesemondás alkalmával megmutattuk a könyvet és elmondtuk, hogy ez egy „Jó-cselekedet” mesekönyv, mert megvásárlásával sok szülő nélkül élő kisgyermek sorsát tudunk támogatni. Próbáltuk a szülők körében is népszerűsíteni a könyvet, hogy másokat is a megvásárlására ösztönözzünk.
Mindezeken túl mind a három csoport Jócselekedetek gyűjtésébe kezdett. Az adventi gyertya fénye mellett beszélgettünk arról, hogy mit is nevezünk jó cselekedetnek, és hogy milyen nagyszerű érzés akár a családban, akár az óvodában, akár az intézmény falain kívül mások segítése. Jó dolog adni, ugyanakkor jó dolog kapni is. Napi rendszerességgel gyűjtöttük csokorba, hogy ki milyen jócselekedetet hajtott végre otthon vagy az oviban. A gyermekek hamar ráéreztek a dolog ízére, mert néhány nap után ugrottak, hogy egymásnak segíthessenek, a leesett játékot kézbe adják, udvariasan viselkedjenek. Minden ilyen gesztus után megerősítettük őket abban, mi óvónénik, hogy ez bizony jó cselekedet volt és nagyon szépen köszönjük, hogy ezt mi is láthattuk, érezhettük. Mert jó dolog kapni, de sokkal nemesebb tett adni másoknak jó érzést, segítséget, gondoskodást, szeretet, figyelmet.
Néhány példa a gyermekek által végzett jócselekedetek közül:
 „Segítettem Anyukámnak a vacsorafőzésben”
 „Vacsora után, nyafogás nélkül mentem fürdeni, majd aludni”
 „Az esti mese után, hiszti nélkül elaludtam” 
 „Segítettem a testvéremnek a tanulásban” 
 „Megöleltem Anyukámat, hogy érezze, hogy szeretem”
 „Rajzoltam Anyukámnak egy szívet”
 „Felvettem a földről, amit Leila leejtett és odaadtam neki”
 „Megvigasztaltam Ármint, amikor sírt az Anyukája után”
 „A tízóraim felét Amirának adtam, mert nagyon éhes volt, én meg nem annyira”
 „Megpusziltam Dávid fejét, amikor beütötte”
 „Segítettem megkeresni Emma maciját, amikor sírt érte”
 „Szépen összehajtogattam alvás után az ágyamat” 
 „Segítettem Laurának levetkőzni”
 „Felvettem Attila kupakját a földről, mikor az elesett” (fogkrém kupak) 

Képek