Hála alsós diák szemével

7B3A7A5E-9C4A-4C21-A573-E4A21285BAB9.jpeg

A hálára képes gyerekek optimistábbak, elégedettebbek iskolájukkal, jobb tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, sokkal jobb kapcsolatokat építenek ki a környezetükkel, kevésbé irigyek és rosszkedvűek.
Rohanó mindennapjainkban sajnos gyakori, hogy azon kapjuk magunkat: elfelejtünk megköszönni dolgokat, elmarad a hála, vagy ha érezzük is, nem fejezzük ki eléggé. Megvan a módja annak, hogy a gyermekeket már kicsi korban a hála gyakorlására szoktassuk.
A gyerekekkel beszélgettünk arról, hogy mi is valójában a hála szó jelentése, miért vagyunk hálásak- a gyerekek válasza: család, barátok, játékok, étel, azért hogy van hol lakniuk, hogy iskolába járhatnak, stb.
Ez után olvastam nekik. Móra Ferenc – Történet a másik csalóról című novelláját olvastuk, amelyben a kisfiú még télen is mezítláb jár, mert nem futja a családnak cipőre. Önzetlen szomszédok adnak neki ruhàt, de azt a testvérének adja, elvileg azért, mert neki nagyobb lába van, jobban fázik. A történetben végül mindenkinek jut legalább használt cipő karácsonyra.
Az óra végére rájöttünk, hogy milyen jó nekünk, hogy ilyen körülmények között élhetünk.
A következő órában a történet, a Hàla téma megbeszèlése után, arra kértem a gyerekeket írják le miért is hálásak. Megdöbbentő volt a szàmomra, hogy ilyen fiatalon is mennyire “ felnőttként gondolkodnak “- hálásak az életért, a családjukért, hogy van mit enniük, hogy szeretetben vannak, stb.

Képek