FMISZI – Bicske „Képzeletbeli Kalandpark”

Kalandpark-007.jpg

FMISZI-Bicske – Képzeletbeli „Kalandpark”

Készítette: Keilbach Józsefné egészségfejlesztő pedagógus

Beszámoló a 2017. május havi „Egészséges életmód, és a mozgás gyakorlása” tematikus hónapról.
Megjegyzés: szociális intézményünk nem iskola, hanem otthon, és a felnőtt értelmi fogyatékkal élők órarendszerinti fejlesztő foglalkozásaira nem óravázlattal, hanem vázlatos tematikus tervvel készülünk, majd utólag részletes beszámolót készítünk. Ez nagymértékben segíti a személyre szabott, egyéni fejlesztési terv összeállítását, megvalósulását, az esetleg szükségessé váló integrálást és/vagy differenciálást. A közösségi mentálhigiéné a fő profilunk.

Amikor megtudtam, hogy az egészséges életmód és a mozgás gyakorlása a havi feladat, nagyon megörültem, mondván, hogy egészségfejlesztő pedagógus létemre ez nem okozhat különös gondot. Örömöm gyorsan alább hagyott, amikor olvastam, hogy a beküldendő feladatot, a „képzeletbeli kalandparkot” rajzolni kell. Sajnos felnőtt lakóink, akik szívesen vesznek részt minden alkotó tevékenységben a foglalkozásokon, rajzolni tudnak és (talán ebből kifolyólag) szeretnek a legkevésbé. Szomorúan közöltem a másnapi foglalkozáson, hogy ebben a feladatban sajnos csak nagyon kevesen tudnak részt venni, mire Ők nagy meglepetésemre előálltak az ötlettel, hogy gyűjtsünk képeket újságból, vágjuk ki és ragasszuk fel, úgy ahogy mi képzeljük. Az alapötletet jobbnál jobb és egyre vidámabb ötlet követte. Igazi boldogság járta át a szívünket, miközben szárnyakat adtunk vágyainknak és elképzeltük, hogy minden gyógyászati segédeszközt, járókeretet, kerekesszéket félrehajítunk, mert a képzeletbeli parkban mindenki fitt és egészséges. Így született meg a remekmű, mely képekben mutatja az állomásokat. Nagyon sok lakó szellemi- és keze munkáját dicséri az elkészült tabló. Magyarázat az állomásokhoz:
1. állomás – Egy fantasztikus gondolat megszületésének helye
2. állomás – Kerekesszékből a szobakerékpárra váltás helye
3. állomás – Ki a szabadba! Kocogás, séta (saját lábon!)
4. állomás – Tenisz (Jól működő kezekkel!)
5. állomás – Vívás
6. állomás – Lovaglás
7. állomás – Vízilabda
8. állomás – Jóga
9. állomás – Foci
10. állomás – Kerékpározás
11. állomás – Hódeszka
12. állomás – Görkorcsolya
13. állomás – Jégkorcsolya
14. állomás – Egészséges Ételbár (Itt mindenki kedvére fogyaszthat, mert jó a fogazatunk, nincs közöttünk „epés, cukros, vesés, pépes stb.) diétára szoruló.
15. állomás – Súlyemelés
16. állomás – Szánkó
17. állomás – Torna
18. állomás – Boksz
19. állomás – Hógolyózás
20. állomás – Síelés
21. állomás – Jégkorong
22. állomás – Szertorna
23. állomás – Relaxálás
24. állomás – Evezés
25. állomás – Horgászat
26. állomás – Vitorlásverseny
27. állomás – Táncklub
28. állomás – Kubai tánc gólyalábon
29. állomás – „Élet-, Erő-, Egészségember” – mutasd az izmod, megmondom ki vagy! A vizsgálatot Szuper Sportos Nővérkéink (29/a) végzik, akik a nagy nővérhiány miatt folyamatosan, fáradhatatlan futóművekkel cikáznak „B-C-D-H” gondozási egységek között.
30. állomás – Élet-, Erő-, Egészségember” címet elnyerő lakók díszruha próbája
31. állomás – Brazil szamba a banketten – ahol emeljük a kalapunk magunk és társaink előtt, mert legyőztük a lehetetlent, és ami a legnehezebb, önmagunkat is. Egyben búcsút intünk azoknak, akiknek nem volt bátorságuk elindulni, esetleg félúton feladták.
32. állomás – Űrhajó kilövőpálya. Irány a Hold! Lássuk, hogy ott is történnek csodák?
(Zsolti biztos abban, hogy ő olyan fáradt lesz egy ilyen eseménydús nap után, hogy inkább itthon marad, mert ő nagyon szeret az otthonban élni és a saját szobájában aludni. Nem akar a Holdra menni, szereti a jó öreg Földet.)

Mit tettünk még az egészségesebb életmód és mozgásgyakorlás érdekében májusban?

– Voltak, akik kiránduláson vettek részt Tatán a nagy „Sportválasztón” és „Sportnapon” Gánton. Ők feladatul kapták, hogy figyeljék meg, miben hasonlít, és miben különbözik az a mi „sportpályánktól”. Piroska fedezte fel a legfontosabb különbséget, mégpedig azt, hogy amikor Attiláék beszálltak a kenuba, hogy kipróbálják az evezést, fel kellett venni mindenkinek egy úszómellényt. A mi „Kalandparkunkban” pedig nincs ilyen a képen látható nőn (24. állomás). A tematikus-foglalkozáson megbeszéltük, hogy a baleset megelőzése nagyon fontos szempont és a megfelelő védőeszköz, öltözék használata, a szabályok betartása mindig mindenkinek kötelező.
– Néhányan Polgárdiban voltunk „Egészségnapon”. Az indulás előtt az egészségklub foglalkozáson megbeszéltük, hogy ki mit figyel meg az érdekes, számunkra még ismeretlen programok közül, hogy majd elmesélhessük társainknak.
– Ki mit figyelt meg és kinek mi tetszett a legjobban?
Ibolya: ügyességi játékok, relaxációs tréning /”Legjobban a közös zenés karikás torna, a közös néptánc és a közös vonatozás tetszett. Ilyen hosszú vonattal még soha nem „utaztam”. Vezettünk labdát söprűvel a bóják között, és játszottunk a karikadobálóssal is. A relaxálás nagyon jó érzés volt. Szép volt az a sok érdekes színes lámpa.”
Annuska: tapintófal, egészséges táplálkozás / Legjobban a karikás torna tetszett, a vonatozás és a közös tánc. Ilyen sok embert még nem láttam együtt sportolni, táncolni. Jó volt nézni a színpadon is a néptáncosokat. A tapintófalat sokan, sokféle anyagból készítettük. Az egészséges táplálkozás sátornál sok finom teát kóstoltunk, a fekete ízlett a legjobban.”
Marika: színpad, kézműves foglalkozások / „Minden színpadi szereplő nagyon tetszett, de legjobban a néptáncosok, a közös tánc és a vonatozás. A kézműves feladatok közül a tapintófal készítés tetszett a legjobban. Finom volt a sokféle tea és a szendvics is.”
Attila: sport, önvédelmi sátor, akadályverseny / „Volt focira, kosárlabdára lehetőség, csak sajnos hozzám hasonló fiúk nem voltak. Addig, amíg ott voltunk, sajnos nem működött az önvédelmi sátor és nem volt akadályverseny. Ami nagyon tetszett, a reggeli zenés torna karikával a sportpályán és a relaxációs tréning. Ezek jók lennének, ha lennének nálunk is.”
Katika: Teaház, mézház / „Nagyon sokféle finom teát kóstoltunk. Jó érzés volt a relaxációs tréning, egy kicsit izgultam, mert nem voltam még ilyenen soha. A környezetvédelmi sátornál tetszett, hogy Rozi néni elmondta, hogy miért fontos a szemetet, hulladékot szelektíven gyűjteni, miért fontos az újrahasznosítás és hogy a környezetvédelem milyen fontos a Földünk megóvása miatt.”
Ildikó: szelektív hulladékgyűjtés, egészségtotó / „Érdekes volt a kóstolás bekötött szemmel, az oliva bogyóra azt gondoltam, hogy apró zöldparadicsom, mert még soha sem ettem. A teák is ismeretlenek voltak számomra. A szelektív hulladékgyűjtésről Rozi néni mesélt és én megpróbáltam aszerint szétválogatni néhány háztartási hulladékot. Fontos dolog a környezetvédelem, mert az emberek egészségére is kihat. Az egészségtotót én nem tudtam kitölteni, abban Attila segített.”
Ildikó néni: „Szívesen néztem a színpadi fellépőket, nagyon ügyesek voltak. A közös torna, körtánc és a vonatozás tetszett nekem is a legjobban.”
Rozi néni:„Nagyon tetszettek a nívós színpadi produkciók, engem is magával ragadott a nagy létszámú zenés karikás torna, vonatozás, körtánc. Hasznos szakmai tapasztalatokra tettem szert, tervekkel, ötletekkel tértem haza. Attila kérésének külön örültem, és igyekszem annak mielőbb eleget tenni. Érdeklődés esetén bevezethetjük hétfőnként a zenés reggeli tornát, és elkezdhetjük tanulni a tudatos ellazulást, vagyis a relaxációt.”

A részletek vázlatpontokban:
– Több foglalkozást kinn tartottunk a szabadban.

– Mivel a mozgás lakóink számára nagyon nehézkes, nagy hangsúlyt helyezünk mindig a lelki-, szellemi- és szociális egészségmegőrzésre és fejlesztésre.

– Anyák napjára interjú és plakátkészítés: Kedves emlékek édesanyákról és nagymamákról címmel.

– Kézműves koszorú és virágkészítés édesanyák részére Ildikó nénivel.

– Bibliaóra: Koszorúzás, gyertyagyújtás, közös imádkozás a kopjafánál.

– Új játékok bevezetése a Tematikus Foglalkozásokon: Közlekedj okosan!, Népmesék, Ellentétpárok / memóriakártyák.

– „Az érzelmek birodalma” érzelmi intelligenciafejlesztő társasjáték.

– Madarak és Fák napja kvízjáték.

– Filmklub: – Szerencsés fickók – című film kapcsán beszélgetés a sportról, a fogyatékosságról, a célkitűzésről, a megküzdésről.

– – Igazi vadon élő állatok -, – Esőerdők – című filmek megtekintése, beszélgetés a környezetvédelemről, természetvédelemről.

– Ki mit tud, és amit akar…
Összevont foglalkozás (Ildikó néni, Rozi néni), önként jelentkező szereplők vers, ének, tánc előadásai. A közös énekek, versek témái a fák, virágok, madarak.

– Boldogságóra 1.
Havi téma: Az egészséges életmód, és a mozgás gyakorlása. A képzeletbeli „Kalandpark” tervezése. Gyűjtőmunka. (Színes magazinokból képek gyűjtése, kivágása.) Beszélgetés az egészséges életmódról, a mozgás fontosságáról.

– Boldogságóra 2.
A képzeletbeli „Kalandpark” tablószerű elkészítése. Megbeszélés: – kinek mi tetszik a legjobban? – Titkos kívánságok, álmok és célok. Hogyan légy boldog? – A 12 pont megbeszélése, színezés.

– Boldogságóra 3.
Énekes foglalkozás Ildikó nénivel. Bagdi Bella dalainak hallgatása, éneklése, mozgásos gyakorlatok végzése.

– Mozgásfejlesztő foglalkozás Ildikó nénivel
Két új vidám játékot vezettünk be azzal a céllal, hogy lakóink még jobban megszeressék a mozgást.
– Elsőként a labdás gyakorlatokat léggömbökkel végeztük, tenyérrel, ujjbeggyel, lábbal passzoltuk.
– Másodszor, megismerkedtünk egy új érdekes játékeszközzel, amit ha egymásnak dobunk, repülés közben megnő, majd elkapáskor ismét összezsugorodik.

– Egészségklub 1.
Május 15. A Család Nemzetközi napja. – Beszélgetés a családról, világtalálkozóról. – Rajzverseny hirdetése „Az én családom” címmel, kiállítás, zsűrizés.

– Egészségklub 2.
Május 31. Nemdohányzó Világnap. Rejtvényfejtés: A dohányzás káros az egészségre! – Beszélgetés a dohányzás ártalmairól, és arról, hogy milyen jó érzésekről számolnak be azok, akik már leszoktak. – Alkohol, cigaretta, drog Stop! címmel kiselőadás.

– Egészségklub 3.
„Okostányér” – a legújabb táplálkozási ajánlás a hazai felnőtt lakosság számára. Ismertetés, kiselőadás, képek megtekintése, magyarázat. Plakátkészítés.

– Pünkösdi Hétpróba (összevont foglalkozás Ildikó néni, Rozi néni, Zoli bácsi)
– Három délelőtt tartó sport és ügyességi vetélkedő. Van súlylökés, medicinlabda-dobás, karikadobás, kosárlabda, konzervdoboz-dobás, kapura rúgás, babzsák dobás zsámolyba. Az első helyezett férfi lesz a Pünkösdi király és az első helyezett nő lesz a Pünkösdi királyné. Virágfejdíszt kapnak az ünnepélyes eredményhirdetésen, a pénteki zárónapon. Jutalmul minden résztvevő neve felkerül a „dicsőségfalra”.

Az eseménydús tematikus hónap váljék mindannyiunk egészségére!

Képek