Érsekcsanádi Napköziotthonos Óvoda és Mini Bölcsőde

halafa-rajzolasa.jpg

Süni csoport
A hála gyakorlása

Az első foglalkozáson a boldogság „összetevőiről” beszélgettünk. Egy átlátszó üvegbe gyűjtögettünk színes kockákat. Aki meg tudott nevezni egy dolgot, amitől boldogabbak lehetünk, beletett az üvegbe egy színes kockát. Az üvegünket nézegetve megállapítottuk, hogy sok mindentől lehetünk boldogok, és mindenkinek más jelentheti azt. Az üvegbe belekerült a „hála érzése” is. Ezt az üveget kitettem egy, a gyerekek által is jól látható polcra.

A következő alkalommal a relaxációs gyakorlat során ráhangolódtunk egymásra, a foglalkozásra. A nagyobbaknak már ismerős volt a feladat, a kisebbek pedig őket utánozva könnyen bekapcsolódtak.
Beszélgettünk arról, milyen érzés a hála, mikor érezzük, hogyan fejezhetjük ki mások felé. A hála a boldogság egyik „összetevője” .
A következő tevékenység, a Hálavonat játék volt. Azok a gyerekek szállhattak fel, akik mondtak egy dolgot, amiért aznap hálát éreztek – ez volt a menetjegy. Addig játszottuk, amíg mindenki felszállt. (Ezt a játékot kérték többször is a hónap során.)
Ezután hálafát rajzoltunk, plakátunkra hála virágok is kerültek. Megbeszéltük, hogy ezután udvarra indulás előtt végig gondoljuk, miért lehetünk hálásak, hogyan fejeztük ki azt. Aki elmondta gondolatait, választhatott egy termést, díszt a fára, vagy a fa köré. (A folyamatosan bővülő termésgyűjteményünket használtuk erre a célra). Hálafánkat két hétig készítettük, díszítgettük, ezután örömmel mutatták meg a szülőknek.

Képek