Boldogságfokozó hála

305574517_814119893356724_4107150053509549570_n1.jpg

A boldogságfokozó hála

Ajánlott életkor: 6-7 év
Osztály / Csoport:1. osztály ( tanulásban akadályozottak)
Tantárgy / Ismeretkör: Etika
Fő didaktikai feladatok: Ráhangolás, Motiválás, Szemléletesség, Új ismeret közlése, Visszacsatolás
Tantárgyi / Foglalkozási átjárhatóság: Anyanyelv és irodalom
Felhasznált források (tankönyv, munkafüzet, feladat- és szöveggyűjtemény, digitális tananyag, online források, szakirodalom stb.): Bagdi Bella, Prof. Dr. Bagdy Emőke, Tabajdi Éva: Boldogságóra kézikönyv pedagógusoknak és szülőknek 3-6 éveseknek, Bagdi Bella, Bezzeg Andrea: Boldogságóra készségfejlesztő, kifestő és színező munkafüzet 3-6 éveseknek.

I. Bevezető rész

1.Köszöntő és hangulatválasztó kör: A gyerekek a köszöntő falról választhatják ki, hogy öleléssel (piros szívforma), pacsival (tenyérlenyomat forma) vagy tánccal (hangjegyforma) köszönnek a pedagógusnak.

2.Relaxációs gyakorlatok: „Villámlazító” gyakorlat, „ Almát szedj ügyesen, szőlőt szedj ügyesedj!” gyakorlat, „Arclabda” gyakorlat.

3.Érzelmek utánzása a szőnyegen körben ülve, arcbábok körbeadásával. Érzelmek utánzása arccal, hangadással, majd megbeszélése az adott érzelemnek („Mikor éreztél ilyet? Jó vagy rossz volt e?” ) Legvégül a boldog arcról beszélünk. „Melyik a boldog arc? Neked mi okoz boldogságot, miért vagy hálás?”

4.Bagdi Bella: Ha boldog vagy, mutasd meg mindenkinek című dal éneklése mozgásutánzással, körben állva.

II. Fő rész

5.Munkafüzet 3. oldal közös megbeszélése, majd önálló elvégzése (Egyéni segítségadással). Végül mindenki bemutatja és elmondja a kiszínezett képek alapján, miért hálás.

6.Boldogarc festése ujjal papírra( gyermek választja ki a színt), majd építőkockákból szívforma kirakása. Ez jelképezi az egymás iránti hálánkat. Elmondom mennyire hálás vagyok, hogy együtt lehetünk és jókat játszhatunk.

III. Befejező rész

7.Szeretetkör: Körben ülve egy adott köszönési formát indítok el, amit sorban végeznek el a gyerekek a mellettük ülővel: integetés, kézfogás, pacsi egy kézzel, pacsi két kézzel, puszi dobálása, ölelés.

8.Jutalomnyomda kiosztása, és a nyomdagyűjtőjükbe való nyomdázás.

Képek