Barátság, segítőkészség,bizalom

126296387_714203145880386_6305534830263681471_n.jpg

A társas kapcsolatok ápolása, fenntartása nem egy könnyű feladat manapság. Tanuljuk, segítsük egymást ebben az időszakban is méginkább, hogy fennmaradjanak kapcsolataink, megmaradjanak barátaink, akikre nagy szükségünk van az on-line térben is, hiszen az ember társas lény.
Elsőseimmel a társas kapcsolatok három területét jártuk körbe egy-egy mese feldolgozásával: barátság, segítőkészség, bizalom.
Első alkalommal beszéltünk a barátságról, annak fontosságáról igaz/érdek barátságról valamint az életre szóló barátságról. Meghallgattuk a Róka és a farkas a lakodalomban című mesét, majd a megbeszélés után azt a feladatot kapták a gyermekek, hogy fejezzék be a mesét úgy, hogy az igaz barátság tükröződjön a rajzukról.
A következő alkalommal párhuzamot vontunk az igaz barátság és a szeretet között. Meghallgattuk Szent Erzsébet legendáját, majd beszéltünk a segítségnyújtásról, az „adás” öröméről. Jó kapni, de ugyanakkor jó adni is. Ennek a megtapasztalására kapták azt a feladatot, hogy egyik kedvenc játékukat, tárgyukat ajándékozzák el (testvérnek, szülőnek…)! A visszajelzésekből kiderült, hogy a legtöbb gyermeknek sikerült teljesíteni ezt a kérést, és boldoggá tette őket az, hogy aki kapta „ajándékukat” nagyon örvendett.
Végül a bizalom témával kapcsolatosan feldolgoztuk A kutya-macska barátság című mesét. A következő kérdésekre kerestük a választ: Mi a bizalom? Kiben bízhatok? Mit jelent „elveszti a bizalmát” kifejezés?
A következtetéseket közösen vontuk le a gyermekekkel: Nagy szükségünk van egymásra, egymás támogatására, segítségére, de mindez semmit sem ér az egymásba vetett bizalom nélkül. Hiszen nagyon ügyesen megküzdenek az on-line tanulás adta nehézségekkel, bizunk egymásban, egymást segítve tanév végére sikerül megtanulniuk írni – olvasni. Ebben az évben nekünk ez a „legmagasabb lépcsőfok”, de a boldogságórák segítenek abban, hogy pozítívan viszonyuljunk mindennapi feladatainkhoz.

Képek