A mi pajzsunk

pajzs-11.jpg

Februárban a Megküzdési stratégiák című témakört dolgoztuk fel csoportommal. Az előző hónapokhoz hasonlóan több alkalommal is foglalkoztunk a témával. Különböző játékok, tevékenységek segítették magának a megküzdés, legyőzés fogalmának megértését.
A boldogságórát mindig relaxációs gyakorlattal indítom. („Napimádás”) Ezt követte a Gumiember című gyakorlat-játék. A párok tagjai mindkét szerepben kipróbálhatták magukat, ami nagy örömükre szolgált. Jókedv és vidámság övezte a játékot.
A folytatásban közösen elmondtuk a Kerekerdő kezdetű versikénket, majd elmeséltem az Aranykulcs című mesét. Nagy figyelemmel hallgatták. A mese kapcsán beszélgettünk az élet adta nehézségekről.(elválás anyukától, betegség, kudarc, szomorúság, …) . Javasoltam, hogy a csoport nehézségeinek leküzdésére készítsünk védő pajzsot. Csoportunkban van egy sírós kisfiú, aki minden nap sír az anyukája után. Számára nagy kihívás-anyuka hiánya-a sírás leküzdése. Ő is lelkes résztvevője volt a közös munkának. Tevékenység közben maguk a gyerekek fogalmaztak a következőképpen: „Ez a pajzs megvéd a koronavírustól is minket!” Közben Bagdi Bella dalát hallgattuk. E pajzs mindannyiunk „védelmezője” lett. Inspiráció céljából egy mosolygós arcszimbólumot is felhelyeztünk a motivációs táblára.
Nagyon szeretjük az Ellentétpárok című játékot is. Sok-sok ellentétpárt gyűjtöttünk már, azokat egyre ügyesebben mondogatják. Nem csak labdával játsszuk, hanem várakozási időben is. Játék végén „eldobtuk” a bennünket gátló tulajdonságokat és boldogan megöleltük egymást. Remélhetőleg ez a kis „játék” is hozzájárul majd idővel nehézségeik leküzdéséhez, céljaik, vágyaik megvalósításához.
A mindennapokban fontos feladatomnak érzem a gyermekek önbizalmának erősítését. Sok dicsérettel, bátorítással járulok hozzá reális önértékelésük fejlődéséhez.
Minden tevékenységben aktívan vettek részt a gyerekek és jól éreztük magunkat a téma feldolgozása során.

Képek