A megbocsátás gyakorlása

P1020632.jpg

A tanulókkal két órában dolgoztuk fel a témát. Az elő órában az elmélet felvázolása után a „vonatos” feladattal (Mit cipelsz magaddal? Kinek bocsátottam meg?) folytattuk a munkát. A beszélgetős szakaszban sok bölcs ötletet, megoldást felvázoltak a gyerekek a megbocsátással kapcsolatban. Elkezdtük a bocsánatkérő levél megfogalmazását is. (Azt csak egy külön délutáni foglalkozáson fejezeték be a diákok.)
A második délelőtti órán a megbocsátás hőseiről beszélgettünk. A csoportok ügyesen dolgoztak. Sok szép megoldás született. A tanulóknak a kezdeti nehézségek után jól ment a munka.

Íme a megbocsátó levél:
Kedves Francia Királylány!
Viszontagságos utazáson vagyok túl, a hajó, amivel útra keltünk, viharba került, majd elsüllyedt, és egy griffmadár hátán érkeztem meg Magyarországra, a szülőfalumba. Úgy érzem, hogy levelet kell írnom Neked, mert Franciaországban csak felületesen mondtam el életem történetét és érzéseimet Veled kapcsolatban. Láttam azt is, hogy nagyon szomorú voltál a búcsúzás pillanataiban.
Először is ne haragudj rám, amiért nem vettek el feleségül. Őszintén megvallva nagyon szép királylány vagy, és meg is tetszettél nekem. Nemcsak a szépséged páratlan, de nagyon jó ember is vagy, szerény, kedves, önzetlen, nagyvonalú.
De mint elmondtam, Iluskát szeretem, nem tudom elképzelni az életemet nélküle. Soha életemben nem fogok mást szeretni csak Őt, történjen bármi is. Tudom, hogy nagyon rosszulesett Neked, hogy nem fogadtam el édesapád nagylelkű ajánlatát, a francia királyi trónt és a házasságot Veled.
Biztos vagyok benne, hogy egy daliás, jóravaló herceg oldalán megtalálod majd boldogságot. Édesapádat olyan uralkodónak ismertem meg, aki nem fog belekényszeríteni Téged egy olyan házasságba, amit Te nem szeretnél. Meg fogja Neked engedni, hogy olyan társat válassz magadnak, akit igazából fogsz szeretni.
Kérlek, őrizz meg jó emlékezetedben, és ne sajnálkozz azon, hogy nem maradtam Franciaországban.

Üdvözöl megmentőd:
János vitéz

Képek