Tőlünk lesz a karácsony a szeretet ünnepe

A boldogító jócselekedetek téma az adventi időszakhoz nagyon jól illeszkedett.

A kis óvodások számára a karácsony elsősorban arról szól, hogy sok-sok ajándékot fognak kapni, bár az adventi gyertyagyújtások meghitt pillanataiban a nagyobb gyerekek közül néhányan megfogalmazták, hogy a karácsonyban az a nagyon jó, hogy együtt van mindenki, és nem kell sietni sehova.

Szerettem volna, ha átérzik azt is, hogy az ajándékozáson kívül a karácsony valójában a szeretet ünnepe. A mindennapos barkácsolások közé így egy közösen festett fenyőfát is beterveztem, amit aztán olyan díszekkel díszítettünk, amire felkerültek azok a jócselekedetek, amit a gyerekek önmaguktól tettek egy másik társukért, amivel neki segítettek, örömet szereztek.
Karácsony közeledtével megszerveztük óvodánkban ebben az évben először, a másik három csoport bevonásával a “madarak karácsonyát”. A kismadarakról való gondoskodás egész évben nagy szerepet játszik óvodánk gyerekeinek életében: a közeli kiserdőben élő madarak rendszeres vendégeink, a hideg beálltával folyamatosan gondoskodunk róluk. A szülők is partnereink a madáretetésben, önzetlenül segítenek bennünket, hiszen ők is tudják, a gyerekek személyiségében beépülnek ezek az élmények.
A cinkegombócokkal, diófűzérrel feldíszített fenyőfára, etetőre hamarosan megérkeztek vendégeink: széncinkék, kékcinkék, zöldikék, tengelicek, gerlék, és a gyerekek boldogan nézték az ablakból, hogyan csipegeteik az éhes madarak a finomságokat.
Azt gondolom, megérezhették a mi kisgyerekeink ezzel az alkalommal a mondás lényegét: ” Jobb adni, mint kapni.”

További képek

Szólj hozzá

Az email címed nem tesszük közzé. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.