Jótett-kalendárium

Jótett-kalendárium

A szeretet ünnepére való várakozás, szeretet, jóság, öröm, jótett: ezek a témák mind jelen voltak ebben a hónapban a beszélgetőkörökben.
A történetek meghallgatása után a gyerekek személyes jócselekedeteikről beszéltek. Érdekes volt számomra, hogy elsősorban a szülői házzal kapcsolatos élményeik voltak: “segítek anyukámnak mosogatni, sütit sütni, elpakolni a játékaimat, stb.”
Az óvodai jócselekedetek érdekes módon nem tudatosulnak még bennük: anélkül tesznek jót, adnak, segítenek, hogy ezen külünösebben morfondírozzanak: kikísérik a piciket a mosdóba, leveszik a poharukat, segítenek az öltözködésben. Ezeket kellett megerősíteni bennük, és hogy érezzék, milyen fontos és jó dolgot cselekszenek. Próbáltam elmélyíteni a gyermekekben a boldogság, az öröm érzését akkor, amikor valami jót cselekszünk.
A történet kapcsán beszélgettünk még az állatok gondozásának fontosságáról, a velük kapcsolatos cselekedetek pozitív hatásáról.
A Jótett-kalendáriumunkat a meglévő Adventi-naptárunkból alakítottuk ki: Mindennapra jutott édesség, karácsonyi mese, színezni való képeslap. Mindennap kiemeltük, hogy ki, milyen jótettet hajtott végre akár otthon, akár az óvodában. Érezhették, hogy adni, jót cselekedni, nagyon jó érzés.
A gyerekekkel közösen beszéltük meg, hogy mivel a szeretet szimbóluma, jelképe a szív, szivecskékre rajzoljuk a jócselekedeteket, így tűzzük a kalendáriumunk napjaihoz.

További képek

Szólj hozzá

Az email címed nem tesszük közzé. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.