Hogyan tanítsuk a gyerekeket a pozitív hozzáállásra?

Hogyan tanítsuk a gyerekeket a pozitív hozzáállásra?
A bejegyzés írójának intézménye a Boldog Iskola cím birtokosa.
Egy negatívumokkal, erőszakkal és szenvedéssel teli világban a pozitív hozzáállás segítségével az élet könnyebben kezelhetővé válik. Bár lehetetlen az események teljes körű ellenőrzése, eldöntheted, hogyan reagálsz rá. Ez a hozzáállás lehetővé teszi, hogy növekedjen az erőd az élet kihívásainak kezelésére. Amikor a gyermekek pozitív hozzáállást alakítanak ki az élet korai szakaszában, a pozitív gondolkodás olyan szokássá válik, amely enyhítheti a felnőtté váláshoz kapcsolódó nyomást.

1. lépés

Tanítsd meg a gyermekeidet, hogy irányítsák a belső monológjukat. Ezek azok a kijelentések, amelyeket állandóan megismételnek magukban az elméjükben, mint például: “Annyira rossz vagyok a matematikában. Soha nem fogom kijárni az osztályt.” Segítsen nekik, hogy helyettesítsék ezeket a negatív kijelentéseket, és kimondják hangosan vagy csendben: “Talán nehéz lesz megérteni a matematikát, de igyekezni fogok és segítséget is fogok kérni tanáraimtól, szüleimtől vagy az osztálytársaimtól.

2. lépés

Emlékeztessük a gyermekeinket arra, hogy az életükben bekövetkezett eseményhez való pozitív vagy negatív hozzáállásuk választás kérdése. Tanítsd meg a gyermekeidet egy példa használatával, mint pl.: “Dühösnek maradni valakire olyan, mintha mérget innál és azt várnád, hogy a másik szenvedjen.”

3. lépés

Igyekezz pozitív környezetet kialakítani az otthonodban, például nézz vidám filmeket, mondj vicceket, történeteket. Magyarázd el a gyermekeidnek, hogy csupán a mosolygás és a nevetés meg tudja változtatni az agykémiát és segít abban, hogy jól érezzük magunkat.

4.  lépés

Halmozd el a gyermekedet rengeteg szeretettel, kedves szavak, ölelések, puszik, pacsik, dicséretek formájában.

5. lépés

Segíts a gyermekednek olyan időtöltést találni, ami segít növelni az önbizalmát. Ha például gyönyörű énekhangja van, bátoríthatod arra, hogy énekszakkörre járjon, befizetheted magán énekórára vagy beírathatod zeneiskolába is, hogy ez a tehetsége még jobban tudjon fejlődni

6.  lépés

Ösztönözd gyermekedet arra, hogy naplót vezessen az elért eredményeiről és a csalódásairól. Amikor a gyermek megtapasztal egy csalódást, hagyd, hogy ezt feldolgozza és megtanulja ezt a leckét annak érdekében, hogy elkerülje a hiba ismételt elkövetését.
Készült Ripa Ajmera cikke alapján.
Ha pedagógus vagy és szeretnéd, hogy a csoportod tanulhasson boldogságfokozó gyakorlatokat, akkor az aktuális havi témához tartozó oktatási segédanyagokat és a további hasznos információkat itt találod.
Megjelentek a gyerekek személyiségét fejlesztő Boldogságóra kézikönyvek pedagógusoknak és szülőknek.
Ha pedig szeretnéd te is fejleszteni magad, látogass el az ingyenes felnőttek számára készült Boldogságprogramunk oldalára.

Fordította:

Tissevits Mónika