Hálakert

Hálakert

A Bőcsi Hernád Óvoda Fehér középső csoportja, a 2017/2018-as nevelési évben a Kék – Sárga csoport lett, ahová 28 nagycsoportos gyermek jár. Amikor az év eleji szülői értekezleten tájékoztattam a szülőket arról, hogy az óvoda jelentkezett a „Boldog Óvoda” cím elnyerésére és szeretnénk részt venni a „Boldogságóra” foglalkozásokon, minden szülő örömmel írta alá a részvételi nyilatkozatot.
A szeptemberi „Boldogságóra” témája a boldogságfokozó hála volt. Eleinte, mint az emberek általában a gyerekek is azt gondolták a háláról, hogy megköszönni valamit, pl. mert játszik velem az óvodába. Sokan nem is tudtak olyan dolgot, cselekedetet mondani, amiért hálásak lennének valakinek. A beszélgetéseink során aztán egyre jobban megértették a gyerekek, hogy mi is az a hála, miért is fontos az számunkra. A hónap 3. hetére már nem egymást utánozva mondták el, hogy ők aznap, vagy előző nap miért voltak hálásak, hanem olyan példákat mondtak, hogy „fájt a hasam és anyukám megsimogatta és elmúlt a fájdalom, az apukám elvitt kisvonatozni Lillafüredre, a család együtt horgászott és az jó volt, stb. Szeptember végére szinte versenyeztek a gyerekek a hálagyöngy gyűjtésében, a legtöbb gyereknek igen hosszú lett a nyaklánca. Magatartás béli változás is tapasztalható a „boldogságóra” hatására, az egyik legagresszívebb kisfiú sokat változott, már nem bántja a gyerekeket, és mikor már többször is megdicsértem a viselkedése miatt, azt válaszolta, azért nem verekedik, mert neki senki nem volt hálás a csoportba. Volt olyan szülő, aki az egyik reggel úgy hozta a gyermekét az óvodába, hogy azt mondta „az ő kisfia este megsimogatta a kezét és azt mondta hálás vagyok, mert velem vagy az ágyban, míg alszom”. Nem ez a legszebb eredménye a „boldogságfoglalkozás”-nak?
A hálakertünkbe a hálavirágokat azért fára tettük, mert mint tavasszal a gyümölcsfák szép fokozatosan egyre több virágot bontanak, úgy a gyerekek lelkében is szép lassan egyre több hála bontakozott ki az emberek, csoporttársak, világ iránt. Míg a beszélgetések elején sokan nem tudták megfogalmazni, elmondani, hogy ők miért is mondanának hálát, addig a hálavirágrajzolásnál sokan nem is tudták, hogy melyik cselekedetet rajzolják le. Többen is voltak, akik 2 – 3 virágot is készített.
A fák virágjának a színét a gyerekek döntötték el, volt aki, mivel ősz van és az egyik őszi gyümölcsünk az alma, és szereti is nagyon, az almafának pedig rózsaszín a virága ezért ő olyan színűre rajzolt és volt, aki a kedvenc gyümölcsének pl. a körtének a virágjának a színére, a fehérre.
Úgy gondolom, sikerült a csoportomban minden gyermekkel megértetnem, hogy mi is az a hála, milyen hálásnak lenni, és sikerült elültetni „hálás gondolkodás” csíráját, és bízom abban, ahogy a „boldogságfa Virágai” kihajtottak, úgy az idővel gyümölcsöt hoz és leszüretelhetővé válik a gyermekek lelkébe.

Diószeghy Tünde
csoportos óvodapedagógus

Szólj hozzá

Az email címed nem tesszük közzé. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.