Együtt könnyebb

Együtt könnyebb
A bejegyzés írójának intézménye a Boldog Iskola cím birtokosa.

A Ficánka csoportban törekszünk arra, hogy a gyermekek között jó barátságok alakuljanak ki. A felmerülő konfliktusokat beszélgetéssel, közös játékkal próbáljuk oldani. A társas kapcsolatok hónapjában még több figyelmet fordítottunk a baráti kapcsolatok alakítására.
Együtt könnyebb:
– A szőnyegen körben ülve elindítok egy ölelést, minden gyerek továbbadja és visszajut hozzám – ez a mi “Szeretetkörünk”. Így minden gyermek kap is, és ad is egy ölelést.
– Kis barátom, hogy vagy? – a mellettünk ülőhöz fordulunk, és megkérdezzük tőle, majd választ is várunk. Beszédkedvük fokozása, új barátságok kialakítása a cél.
– Süni irigy lesz (Boldogságóra kéziköny 93. o.) című bábjátékok eljátszom a gyerekeknek, majd beszélgetünk a meséről, az érzelmekről, a barátság fontosságáról. A gyerekeknek nagyon sok érdekes gondolata van, miért is jó, ha van barátunk.
– A barátság jelét (Munkafüzet 23. o.) kidíszítjük, vastagabb kartonra ragasztva, medált készítünk belőle. Egy gyermek többet is készíthet és a barátait megajándékozza vele. Figyelek arra, hogy minden gyermek kapjon medált.
– Élő barátságláncot készítünk a gyerekekkel: egy gyermek szólítja egy pajtását, akivel megfogják egymás kezét, addig folytatjuk, amíg mindenki be nem állt a láncba.
– Kialakítjuk a “Szeretet-alagutunkat” egymással szemben állva, a gyerekek végig mehetnek az alagúton, miközben minden gyermek megérinti, megsimogatja. Aki bátor, csukott szemmel ment végig.
– Bagdi Bella: Ha boldog vagy, mutasd meg mindenkinek című dalát elénekeljük, eljátsszuk.
A gyerekek a foglalkozás során egyre több gyermekkel létesítettek kapcsolatot, alakultak, formálódtak, bővültek a baráti csapatok. Jól éreztük magunkat.

Szólj hozzá

Az email címed nem tesszük közzé. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.