Tudatos jelenlét az apró örömök szolgálatában

sea-3215616_1920

Biztosan te is tapasztalod, hogy folyamatosan áramolnak a gondolataid. Több tízezer gondolat fut át az agyunkon egyetlen nap alatt. Ez akkora szám, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Van, hogy a múltban történt események, emlékek jutnak eszedbe, és sokszor töprengsz azon, vajon mi vár rád a jövőben.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

A napi, heti feladatok zúgnak megállíthatatlanul benned. Ezek a gondolatok felvillannak, majd tovább úsznak egész nap. Nincs megállás. Közben rutinosan végzed a teendőidet. Van, hogy nem emlékszel rá, hogy jutottál be a munkahelyedre, mert annyira elfoglaltak a gondolataid… Ha valaki megszólít, vagy megcsörren a telefonod, megrebbensz, mintha álomból ébredtél volna. Ilyenkor zökkensz vissza egy kis időre a jelenbe, majd ha „újra tiszta a terep” ismét elmélyülsz a múlt vagy a jövő álomvilágában. Ha így telnek a napjaid, mire feleszmélsz, már hetek, hónapok, sokszor évek telnek el úgy, hogy bánkódsz a múlt miatt, vagy várod, hogy végre megélhesd a jövőben vélt boldogságot.

Éljünk az „itt és most”-ban!

A téma egyik meghatározó irodalma Eckhart Tolle A most hatalma című könyve. A szerző így nyilatkozik:

„Én az emberi tudatosság mélyreható átváltozásáról beszélek. Nem úgy, mint egy messzi jövőbeni lehetőségről, hanem valamiről, ami most elérhető – nem számít, ki vagy, és hol élsz. Láthatóvá válik, miként szabadíthatod fel magad az elme fogságából, és hogyan léphetsz be a tudatosság eme megvilágosodott állapotába, s milyen módon tarthatod ezt fenn a mindennapi életedben.”

Két fontos fogalmat említ Eckhart Tolle. Az egyik a tudatosság, a másik a jelenben való létezés, tehát a most megélése. Napjainkban ezt a két fogalmat a Mindfullness, vagyis a tudatos jelenlét egyesíti.

Mit is jelent ez pontosan?

Tény, hogy egyetlen időben tudunk létezni, tenni vagy nem tenni valamit, ez pedig a jelen pillanat. Ezeket az apró pillanatokat tudjuk „megfogni”, megélni a maguk teljességében, mégis a legtöbb esetben gondolataink álomvilágában élve észre sem vesszük őket.

Pedig milyen csodás érzés megélni a pillanatot!

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Például a gyermekeddel való játékot, amikor együtt kacagtok, érzitek a titeket körülölelő illatokat, megfigyelitek a színeket, tapintjátok a fűszálak lágyságát, halljátok a madarak csiripelését, élvezitek a szomjatokat oltó limonádé ízét. Érzékszerveink segítségével fogadjuk be azokat az információkat, melyek örömforrásként töltenek fel energiával.

Erre te is képes vagy!

Itt és most tudatosan megélheted az apró örömöket. Végy egy nagy lélegzetet, és figyeld meg ezt a pillanatot! Éppen most mi jó neked? Miközben olvasol, kellemes zenét hallgatsz? Talán az ablakon keresztül simogat a napsugár? Vagy az esőcseppek peregnek rajta, míg te a meleg szobában üldögélsz? Esetleg most érkezik haza a kedvesed vagy gyermeked, és mindjárt öleléssel üdvözöl?

Hozd vissza magadat a jelenbe!

Gyakorolj! Naponta többször figyelj oda tudatosan arra, hogy megéld az adott pillanatot, azt, amit éppen csinálsz, legyen az étkezés, játék, tanulás, takarítás stb.

Photo by bruce mars on Unsplash
Photo by bruce mars on Unsplash

Ha eleinte másként nem megy, állítsd be a telefonodat, hogy időközönként figyelmeztessen, és térj vissza a jelenbe! Éld meg mindazt, amit csinálsz! Egy idő után szokásoddá válik.

Mi történik, ha alkalmazod a tudatos jelenlétet?

Az elmúlt évtizedekben sok kutatást végeztek a mindfullness módszer vizsgálatára. Ezek a kutatások bebizonyították, hogy több területen is kiemelkedően pozitív hatású a tudatos jelenlét alkalmazása. Ezek a következők:

  • csökkenti a szorongást;
  • javítja az immunrendszer működését;
  • az érzelmi ön-szabályozás javul, az érzelmi reaktivitás csökken
    (nem a fájdalomérzet, hanem az arra adott érzelmi reakció csökken);
  • a figyelmi kapacitást erősíti, javítja;
  • a memória, a tanulási, érzékelési funkciók javulnak;
  • csökkenti a stresszt;
  • enyhíti az alvászavarokat;
  • a fájdalmak csökkennek, kisebb szenvedés mellett viselhetőek el;
  • csökkenti a vérnyomást;
  • javítja az életminőséget;
  • a jóllét érzetének emelkedése;
  • az együttérzés, megértés erősödése mind magunk, mind mások irányába.

 Légy jelen a saját életedben, éld meg a pillanatokat, és vedd észre azokat az apró örömöket, melyek ott vannak körülötted! Mert mindig van minek örülni! Fedezd fel ezeket gyermekeiddel, tanítványaiddal, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, szeretetteljesebb jelenetek lehessen!

„Ha tudatodat nem felhőzik el felesleges dolgok,
Életed legboldogabb időszakát éled.”
(Vu-men)

 

Forrás: Eckhart Tolle: A most hatalma – 2014.

http://www.mbsr.hu