736 – SZIGETSZENTMIKLÓSI KONDUKTÍV ÓVODA – BOLDOGSÁGÓRA – Megküzdési stratégiák – Farsangi játékok

736 – SZIGETSZENTMIKLÓSI KONDUKTÍV ÓVODA – BOLDOGSÁGÓRA – Megküzdési stratégiák – Farsangi játékok
A bejegyzés írójának intézménye a Boldog Iskola cím birtokosa.

Foglalkozást vezeti: Prótárné Kontha Andrea

A pszichológiában megküzdési stratégiáknak nevezzük azokat a megoldásmódokat, amelyeket az emberek akkor alkalmaznak, mikor egy problémával, stresszhelyzettel találkoznak. A gyermekeknek általában szükségük van segítségre, hogy ezeket a stratégiákat kialakítsák, magukévá tegyék. Általában nem fizikai, hanem érzelmi, mentális síkon van szüksége a gyermekeknek ezen stratégiák kialakítására. A sérüléssel/fogyatékkal élő gyermekek azonban sokszor egy-egy fizikai feladat megoldásához is más-más úton jutnak el. Ebben a pedagógusok is segítségükre vannak, hiszen az a cél, hogy a feladatmegoldások differenciálásával minden gyermek sikerélményhez jusson.

Óvodánkban február 20-án rendeztük a farsangi mulatságot, melyen a gyerekek vidám vetélkedőkön kaptak játékos feladatokat.
Célunk az volt, hogy az adott feladatot minden gyermek képességeihez mérten, egyéni feladatmegoldással, de mindenképpen sikeresen hajtsa végre.
Játékok:
Katica csoport: Az első játékban a gyerekeknek egy babzsákot kellett a karikába eljuttatni. Volt kisgyermek, aki gurulva, mászva, járva nevelői segítséggel illetve járva, önállóan kivitelezte a feladatot. A második feladat célbadobás volt. Az eszközök helyzetének megváltoztatásával, illetve az gyermekeknek adott segítség mértékén változtatva oldotta meg ki-ki képességeihez mérten a feladatot.
Nyuszi csoport: először Twistert játszottak a gyerekek, néhányan teljesen önállóan, mások ahhoz, hogy a kezüket, lábukat a szőnyegen a megfelelő helyen tudják tartani, segítséget igényeltek. Ez után ügyességi feladatok következtek, melyet a gyerekek többsége önállóan, vagy szóbeli segítségadás mellett oldott meg. A játék mindkét csoportban jó hangulatban zajlott, amihez nagyban hozzájárult az, hogy minden kisgyermek sikeresen, képességeihez mérten, megfelelő mennyiségű és minőségű segítségadás mellett oldotta meg a feladatokat.

További képek

Szólj hozzá

Az email címed nem tesszük közzé. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.